up

Karmelowe tartaletki

Kolejna krucha babeczka, którą jem na drugie śniadanie. Mimo, iż cukier kokosowy w niej zawarty to nadal cukier – posiada on karmelowy posmak. To dzięki niemu masa nabiera charakterystycznego posmaku a’l Kinder Bueno. Aby uzyskać karmel na tą proporcje, musielibyśmy użyć 3 x więcej cukru białego… więc w ogólnym rozliczeniu i tak wygrywamy pod względem użycia słodziwa!

Składniki:

Masa:

  • Serek mascarpone  250 g
  • 40 g cukru kokosowego
  • 100ml śmietanki 18%
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • łyżeczka masła z orzechów laskowych 

kruche ciasto:

  • 1 jajko
  • 350 g mąki owsianej 
  • 20 g cukru kokosowego 
  • ¾ kostki masła 
  • łyżeczka oliwa do foremki 

Dekoracja:

  • maliny
  • orzechy laskowe
  • migdały 
  • czarnuszka

Przygotowanie masy:

W rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem kokosowym do momentu całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy łyżeczkę pasty waniliowej oraz masła z orzechów laskowych. Po ostudzeniu miksujemy z serkiem mascarpone. 

Kruche ciasto owsiane:

Miękkie masło ucieramy z mąką owsianą, cukrem kokosowym oraz jajkiem. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Formujemy babeczki w foremkach ( wyszło mi 5 szt. o średnicy 8cm) . Pieczemy około 15 min. w 200 °C. 

Dekoracje według uznania. U mnie maliny, migdały, orzechy laskowe bez łupki i czarnuszka. 

Smacznego! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *