up

Zdrowy „Snickers”

Jeżeli szukasz zdrowej wersji batonika, który na długo zaspokoi potrzebę „czegoś słodkiego” to przepis właśnie dla Ciebie!

Wymyśliłam te batoniki w szczególnym dla mnie czasie – podczas ciąży. Niestety zdiagnozowano u mnie cukrzycę ciążową, co skłoniło mnie do „słodkich” eksperymentów. Wymyśliłam dość pracochłonne babeczki, które są moją wersją zdrowej przekąski. Połączenie popularnego batona Snickers i kultowych ciastek Reese’s.

Są słodkie i pożywne. Nigdy nie udało mi się zjeść jednej porcji „na raz”, w odróżnieniu do mojego męża, który jak tylko je robię… nie pozwala się im zmarnować. Odpowiednia ilość tłuszczy zaspokaja głód, zdrowe kalorie dodają energię!

Składniki na około 8 babeczek:

  • gorzka czekolada minimum 70% 100g
  • 8 łyżek masła orzechowego (u mnie arachidowe)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • do posypania orzechy włoskie

Składniki na ciastka:

  • 3/4 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasteczka. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Zagniatamy i odstawiamy do lodówki na około 1h. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto powinno się łatwo rozwałkować. Ja wycinałam małe kółeczka nakrętką po jogurcie :), tak aby po upieczeniu zmieściły się na dno babeczki.

Piec przez ok. 15 minut na złoty kolor. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Kuchennym pędzelkiem smarujemy nią formy do babeczek (radzę użyć sylikonowych). Wkładamy do lodówki, po około 30 min powtarzamy czynność. Dwie warstwy czekolady wystarczą, żeby nie pękły przy wyjmowaniu. Powinno nam zostać trochę czekolady do wymieszania z masą.

Mieszamy masło, ksylitol i pastę waniliową, aż uzyskamy jednolitą masę. Oddzielamy dwie łyżki i mieszamy z pozostałą częścią czekolady.

Czekoladowe warstwy pozostawiamy w sylikonowych formach. Na dnie układamy ciasteczko, następnie masę arachidową. Na górze dajemy masę
z czekoladą i posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi.

Przechowywać w lodówce. Wyjmować z sylikonu tuż przed podaniem. Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *